Koopadvies Heftruckbanden – Alles wat u moet weten voor de juiste keuze

Heftruckbanden zijn er in verschillende soorten en zijn niet zomaar zwart, rond en identiek. Ze kunnen prijzig zijn, slijten op de meest onhandige momenten en leiden tot stilstand. Maar met goed onderhoud kunnen heftruckbanden het brandstofverbruik verminderen, de veiligheid op de werkvloer verbeteren en de productiviteit verhogen.

Onze uitgebreide heftruckbandengids – samengesteld door onze bandspecialisten – helpt je om je heftruck productief te houden. Alles begint bij de banden.

We behandelen alles, van het begrijpen van de basistypen banden tot het verlengen van de levensduur van je banden. Zoek je tips om kosten te besparen? Ook die vind je in onze gids.

Massieve Luchtbanden voor Heftrucks

Massieve luchtbanden voor heftrucks zijn gemaakt van massief rubber, uiterst duurzaam en kunnen niet lek raken of leeglopen. Deze eigenschappen maken ze ideaal voor recyclingcentra, houtzagerijen of andere industrieën waar scherpe resten voorkomen.

Continenetal band Non-Marking

Non-marking Heftruckbanden

Non-marking banden worden gemaakt met gehydrateerd silica en speciale toevoegingen, waardoor ze geen zwarte strepen op vloeren achterlaten. Ze zijn beschikbaar in uitvoeringen voor luchtbanden, massieve luchtbanden en volrubber banden. Deze massieve banden hebben een kortere levensduur en kunnen statische elektriciteit opwekken, waardoor een antistatische strip op de heftruck noodzakelijk is.

Heftruckbandenmaten lezen

Laten we beginnen met de basis.
Of je nu de heftruckchauffeur bent of de manager van een productieomgeving, een basiskennis van heftruckbanden is essentieel om productief en efficiënt te blijven. De basisonderdelen van heftruckbanden zijn:

  • Zijwand – Geeft belangrijke informatie over de band, zoals het merk, de maat, het type band en de slijtlijn.
  • Loopvlak – Verhoogd rubber dat in contact komt met de grond.
  • Velg – Het metalen deel van het wiel dat de band op zijn plaats houdt.

Je vindt de maat van je heftruckband op de zijwand van de band. Als de maat niet zichtbaar is, raadpleeg dan de handleiding van de heftruck of neem contact op met je lokale heftruckdealer met het model van de heftruck. Zij kunnen je de juiste bandmaat voor jouw model vertellen.

Houd er rekening mee dat de bandmaat afhankelijk van het type heftruckband anders genoteerd kan zijn.

Voor opplakbanden (press-on banden) worden de maten weergegeven als buitenste diameter (A) x breedte (B) x velgdiameter (C). Een voorbeeld hiervan is 16 x 6 x 10.5.

Onze heftruckband maten

Hoe meet je heftruckbanden?

Je kunt de maat van je heftruckband eenvoudig opmeten met een normale meetlint.

Volg deze stappen:

  • Meet de buitendiameter: Stel je de band voor als een kompas met het noorden bovenaan. Plaats het meetlint in het midden van de band en meet van de bovenkant (noord) naar de onderkant (zuid).
  • Meet de velgdiameter: Houd het meetlint in het midden van de band en meet alleen tot de randen van de velg aan beide zijden.
  • Meet de breedte van de band: Plaats het meetlint op het deel van de band dat in contact komt met de grond en meet van rand tot rand.

Belangrijk:

  • Voor opplakbanden meet je de buitendiameter, de breedte van de band en de velgdiameter.
  • Voor luchtbanden of massieve luchtbanden meet je de breedte en de velgmaat.

Hoe kies je de juiste heftruckbanden?

Bij het kiezen van een bandtype moet je rekening houden met de toepassing, de heftruck en de werkomgeving.

Bij Heftruckband.com krijgen we vaak de vraag: “Kun je luchtbanden op een heftruck met volrubber banden monteren?” De wielen en het frame van je heftruck zijn meestal ontworpen voor een specifiek bandtype (meestal luchtbanden of volrubber banden). Wil je een ander type band gebruiken dan aanbevolen, raadpleeg dan je lokale dealer en de handleiding van je heftruck.

Je kunt vaak overschakelen van gladde volrubber banden naar tractie volrubber banden, of van luchtbanden naar massieve luchtbanden. Maar het is zeldzaam dat je van volrubber banden naar luchtbanden kunt overstappen, of andersom.

Bij vervanging van banden:

  • Zorg ervoor dat beide zijden van de heftruck hetzelfde type band hebben.
  • De voor- en achterbanden mogen verschillen, maar de banden aan de voorkant en de banden aan de achterkant moeten van hetzelfde type zijn.

Bijvoorbeeld: je kunt geen gladde volrubber band aan de rechtervoorzijde hebben en een tractie volrubber band aan de linkervoorzijde. In plaats daarvan kun je twee gladde volrubber banden aan de voorkant hebben en twee tractie volrubber banden aan de achterkant.

Voordelen van het vervangen van uw heftruckbanden?

Nieuw vervangen banden bieden voordelen voor zowel de heftruckchauffeur als het bedrijf. Enkele van deze voordelen zijn:

  • Lager brandstofverbruik
  • Maximale efficiëntie
  • Verbeterde grip

Daarnaast verminderen nieuwe banden de schokbelasting, wat zorgt voor een comfortabelere rit voor de bestuurder en minder vermoeidheid. Het kan ook de onderhoudskosten verlagen. Net als bij een fiets in een hogere versnelling, kunnen nieuw vervangen banden dezelfde afstand afleggen met minder rotaties. Dit leidt tot minder slijtage aan de aandrijvingsonderdelen.

Bekijk alle heftruckbanden